1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 74 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δευτέρα 16/12/13: Καλλιεργώντας τη Φιλαναγνωσία στα Παιδιά

PDF Εκτύπωση E-mail

xmas-booksΣεμινάριο

Καλλιεργώντας τη Φιλαναγνωσία στα Παιδιά.

Το Παράδειγμα των Χριστουγεννιάτικων Βιβλίων


Ημερομηνία:  Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου  2013         Ώρες: 19:00-21:30

Τόπος: Αβέρωφ 18 Περισσός Τ.Κ. 14232 (Δίπλα στο Σταθμό του ΗΣΑΠ)

Επιμορφώτρια:  Ζωή Κρόκου, Δρ Ειδικής Παιδαγωγικής, Μa Διδακτική της Γλώσσας

Ενδεικτικά Περιεχόμενα:

Κάθε φορά που ένα βιβλίο διαβάζεται, γεννιέται ένα διαφορετικό έργο. Γιατί το έργο που προκύπτει είναι ένα αδιάλυτο μείγμα του βιβλίου που έγραψε ο συγγραφέας και των φαντασιώσεων, των επιθυμιών, του γούστου και όλου του διανοητικού και συναισθηματικού υποστρώματος του αναγνώστη. Ένα βιβλίο έχει πάντα δυο δημιουργούς: αυτόν που το γράφει κι αυτόν που το διαβάζει.

Μισέλ Τουρνιέ

Ο μαθητής για να εμπλακεί στην αναγνωστική διαδικασία θα πρέπει να αναγνωρίζει στο λογοτεχνικό κείμενο ιδέες ή και γεγονότα που υπάρχουν στο δικό του πλαίσιο βιωμάτων ή εμπειριών. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ του αναγνώστη και του συγγραφέα, ο οποίος αφορά τα πρόσωπα ή τα δρώμενα του αφηγήματος. Έτσι, το ενδιαφέρον του προκαλείται και παραμένει αμείωτο καθ’ όλη την ανάγνωση, καθώς προσπαθεί να γεμίσει τα νοηματικά χάσματα που σκοπίμως αφήνει ο συγγραφέας, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης/ μαθητής να προβάλλει σε αυτό τον εαυτό του ή να ταυτιστεί με τον ήρωα ή με περισσότερους ήρωες ή να αναγνωρίσει μέσα σε αυτό το λογοτεχνικό έργο δικές του δράσεις ή σκέψεις . Όπως αναφέρει ο Marcel Proust «στην πραγματικότητα ο αναγνώστης την ώρα που διαβάζει , είναι αναγνώστης του εαυτού του». Από την άλλη πλευρά ο Wolfgang Iser επισημαίνει ότι η διάψευση (ή η επαλήθευση, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε) των αναγνωστικών προσδοκιών αποτελεί τη βασική αιτία της αναγνωστικής δραστηριοποίησης.

Για να επιτύχει ο εκπαιδευτικός την πρόκληση του ενδιαφέροντος των μαθητών του για την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη δημιουργία και την ανάπτυξη κινήτρων σε αυτούς, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι τα βιβλία αυτά δεν πραγματεύονται θέματα ξένα προς αυτούς, αλλά στην ουσία περιγράφουν την ίδια τη ζωή με έναν τρόπο ελκυστικό και ιδιαίτερο.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η κατάλληλη επιλογή λογοτεχνικού βιβλίου ή κειμένου, μέσα από το οποίο θα διαφαίνονται οι εμπειρίες των μαθητών και θα υπάρχουν ενσωματωμένες οι κοινωνικές και πολιτισμικές δομές μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται και διαμορφώνονται ως προσωπικότητες.

«Εάν ένας αναγνώστης ανταποκριθεί θετικά σε ένα λογοτεχνικό έργο, αυτό σημαίνει ότι κατάφερε να προσαρμόσει τα στοιχεία του έργου έτσι ώστε να αποδίδουν τον δικό του τρόπο ζωής», αναφέρει ο Holland, θέλοντας να υπερτονίσει την αναδημιουργία των προσωπικών ζητημάτων ταυτότητας μέσα από την ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων.


Χρήσιμες Πληροφορίες:

Ώρες προσέλευσης-Παραλαβή Σημειώσεων: 18:00-18:45

Έναρξη Σεμιναρίου: 19:00     Διάλειμμα-Καφές: 20:00-20:30    

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 21:30     Παραλαβή  βεβαιώσεων: 21:30-22:00

Δίδακτρα:

Γενικό Κοινό: 10€,      Εκπαιδευτικοί: 10€,     Φοιτητές: 10€,

Άνεργοι (με κάρτας ανεργίας): 10€,      Κάτοχοι Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις
 • Βεβαίωση
 • Βιβλιογραφία
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (2)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

 Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930 & 210-3846534
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks