1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 39 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τετάρτη 10-09-14: Σχολική Φοβία

PDF Εκτύπωση E-mail

Σεμινάριο

Σχολική Φοβία: Αιτίες και Αποτελεσματική Αντιμετώπιση

 

fovia_130914

Η σχολική φοβία (ή σχολική άρνηση) δεν αποτελεί ξεχωριστή διαγνωστική κατηγορία. Τα παιδιά που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα συνήθως αποτελούν μια ετερογενή ομάδα. Οι King και συν. (1995) έχουν προτείνει τα παρακάτω κριτήρια για την σχολική άρνηση που έχει κλινική σημασία: (1) Μεγάλη δυσκολία στην παρακολούθηση του σχολείου που οδηγεί σε μεγάλα διαστήματα απουσίας

(2) Μεγάλη συναισθηματική αναστάτωση, που περιλαμβάνει υπερβολικό φόβο, εκρήξεις οργής, σωματικές αιτιάσεις όταν το παιδί αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να πάει σχολείο

(3) Παραμονή στο σπίτι, εν γνώσει των γονέων, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο σχολείο

(4) Απουσία αντικοινωνικής συμπεριφοράς, δηλαδή δεν κλέβει, δεν ψεύδεται και δεν προκαλεί καταστροφές. Αυτά τα κριτήρια βοηθούν στη διαφορική διάγνωση της σχολικής άρνησης από το σκασιαρχείο, που συμβαίνει στα πλαίσια άλλων διαταραχών (π.χ. διαταραχή διαγωγής).

 Κλινική εικόνα

Κάποια παιδιά αρνούνται να ξεκινήσουν για το σχολείο και παραμένουν στο σπίτι, ενώ άλλα κάνουν προσπάθεια να πάνε, όμως, στη μέση της διαδρομής, γυρίζουν πίσω, με έντονη δυσφορία. Μερικά καταφέρνουν και φτάνουν στο σχολείο, όμως περνούν την περισσότερη ώρα στο γραφείο του διευθυντή ή κάποιου άλλου υπεύθυνου, αναφέροντας σωματικές αιτιάσεις ή τηλεφωνώντας στο σπίτι. Οι κλινικοί αναφέρουν ότι ποικίλα γεγονότα ή καταστάσεις μπορεί να προκαλούν φόβο που να συντηρεί τη σχολική άρνηση. Επίσης, έχει επισημανθεί ότι όσο πλησιάζει η ώρα να πάει το παιδί στο σχολείο, εμφανίζονται διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως μυϊκή τάση, διαταραχές στην αναπνοή, κεφαλαλγία, κοιλιακά άλγη και χλωμάδα. Έχει διαπιστωθεί ότι συχνά υπάρχει μεγάλη εξάρτηση του παιδιού από τους γονείς ή ότι οι γονείς έχουν υπερπροστατευτική και αγχώδη συμπεριφορά.


Ενδεικτικά Περιεχόμενα του σεμιναρίου

Το φαινόμενο της σχολικής φοβίας (ή άρνησης) δεν είναι καινούριο. Ωστόσo, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας συμβουλεύουν τέτoιου τύπου προβλήματα να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, ώστε να μην οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε δυσμενείς επιπτώσεις στη κοινωνική ζωή του εφήβου ή και του ενήλικα, ενώ, επιπλέον, δεν είναι ασύνηθες, τα παιδιά και οι έφηβοι με σχολική φοβία, να πληρούν τα κριτήρια για κάποια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή. Οι έρευνες αναφέρουν ότι η σχολική φοβία εμφανίζεται στο 1% των παιδιών σχολικής ηλικίας και στο 5% των παιδιών που παραπέμπονται για κλινική αξιολόγηση, ενώ συμβαίνει συνήθως κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου.

Κεφαλαλγία, στομαχόπονοι, ναυτία ή ζάλη, νυχτερινοί εφιάλτες, εκρήξεις θυμού, ειναι μερικά από τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές που παρουσιάζει ένα παιδί με σχολική φοβία, και κυρίως τις πρωινές ώρες, λίγο πριν αποχωριστεί τους γονείς του για το σχολείο.

Στην παρούσα εισήγηση θα εξετάσουμε τη κλινική εικόνα και τους αίτιοπαθογενετικούς μηχανισμούς της σχολικής φοβίας, καθώς και θα διερευνήσουμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους ο ειδικός (Ψυχολόγος, Παιδαγωγός, Γονέας) μπορεί να ενεργήσει προκειμένου να συνδράμει, μέσα από τον δικό του ρόλο, στη θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Χρήσιμες πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 19:00-21:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

18:15-18:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 19:00
Διάλειμμα - Καφές: 20:00-20:20
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 21:30
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 21:30-22:00
Επιμορφωτές:

Γιάννης Σύρος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων &

Σταματίνα Καλογεράκου, Ψυχολόγος, Msc

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 10€,  Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις  
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (2)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks