1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 87 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τετάρτη 25/11/15: Αποδρώντας από το Σπήλαιο του Πλάτωνα

PDF Εκτύπωση E-mail

 plato_251115
Φιλοσοφικές Διαδρομές

Αποδρώντας από το σπήλαιο του Πλάτωνα:

Μια συζήτηση γύρω από τη δύναμη της βούλησης, την ελευθερία της γνώσης και των ιδεώνΤο θέμα μας:

Μια ομάδα ανθρώπων ζουν σε ένα σπήλαιο όλη τους τη ζωή, αλυσοδεμένοι σε έναν τοίχο, χωρίς να μπορούν να δουν έξω από το σπήλαιο, ούτε να δουν πίσω τους, όπου βρίσκεται μια φλόγα που φωτίζει τα αντικείμενα που κινούνται και ρίχνει τις σκιές τους στα τοιχώματα του σπηλαίου. Οι φυλακισμένοι αρχίζουν να αποδίδουν αυτά τα σχήματα με όρους και έννοιες, ενώ πιστεύουν ότι οι σκιές αυτές είναι πραγματικές. Το ότι οι φυλακισμένοι, ωστόσο, μπορούν να δουν μόνο τις σκιές αυτές, δε σημαίνει ότι ο υπαρκτός κόσμος περιορίζεται μόνο μέσα στο σπήλαιο. Αν κάποιοι καταφέρουν να λυθούν από τις αλυσίδες και βγουν από το σπήλαιο, θα τυφλωθούν από τη λάμψη του Ήλιου και θα επιστρέψουν πίσω. Αν, ωστόσο, συνηθίσουν το φως, θα δουν καθαρά τον Ήλιο, που συμβολίζει το Αγαθό, και θα καταλάβουν ότι όσα έβλεπαν μέσα στο σπήλαιο ήταν απλά προβολές, σκιές της αλήθειας. Ίσως σκεφτούν να επιστρέψουν πίσω, λυπούμενοι τους φυλακισμένους συντρόφους τους. Πίσω, όμως, στο σπήλαιο, δε θα μπορούν να συνηθίσουν στο σκοτάδι, και, προσπαθώντας να διδάξουν στους υπόλοιπους την αλήθεια, ίσως δεχτούν το μίσος και την αντίδρασή τους. Ωστόσο, όσοι ελευθερώθηκαν, οι φιλόσοφοι, έχουν χρέος να επιστρέψουν πίσω και να διδάξουν και τους υπόλοιπους.


Λίγα λόγια για το σεμινάριο:

 

Μεταφέροντας το Σπήλαιο στη εμπειρία των ημερών μας και γενικεύοντάς το σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, καταλήγουμε στο ότι, ο άνθρωπος, προκειμένου να κατακτήσει -ή να ανακτήσει- την κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, οικονομική κοκ., ελευθερία, πρέπει πρωτίστως να καλλιεργήσει την εσωτερική του ελευθερία ως αδιαπραγμάτευτη βούλησή του. Αυτή η καθαρή -όπως ονόμασε ο Kant- ελευθερία, είναι το σταθερότερο και πλέον απόρθητο οχυρό του ανθρώπινου πνεύματος, η προϋπόθεση της ευδαίμονος ζωής του. Κάθε άλλη «κατάκτηση» είναι επίπλαστη, πρόσκαιρη, σκιά στον τοίχο του Σπηλαίου, μάταιη εξύψωση ψευδο-ειδώλων που μιμούνται τις Ιδέες, προς χάριν αλλότριων σκοπών: ό, τι αληθινό υπάρχει, βρίσκεται μέσα μας. Φιλόσοφος, επομένως, δεν είναι μόνον εκείνος ο οποίος κατορθώνει να αποδεσμευτεί από τις «αλυσίδες» που τον συγκρατούν περιορισμένο και να «αποδράσει» από το «Σπήλαιο», αλλά εκείνος που προσπαθεί να το πράξει, έστω και αν δεν διαθέτει τα μέσα. Άλλωστε -μεταφέροντας το Παράδειγμα στις ημέρες μας- η αποδέσμευση από το «Σπήλαιο», σε ιδεολογικό, πολιτιστικό, ηθικό, ακόμη και ψυχολογικό, επίπεδο, είναι κάτι που κατακτάται σταδιακά -ενδεχομένως και μερικώς- αλλά που τα ευεργετικά αποτελέσματά της ενισχύουν τη βούλησή μας για μεγαλύτερη, επομένως και αποδοτικότερη, προσπάθεια.


Ο άνθρωπος από τη στιγμή που συνειδητοποιεί την ύπαρξή του, αρχίζει να φιλοσοφεί· να επεξεργάζεται με το νου τα δεδομένα της πραγματικότητας, ώστε να κατανοεί την ουσία τους. Στην ιστορία του πνεύματος, έχουν αναπτυχθεί φιλοσοφικές σχολές, τάσεις, ρεύματα, τα οποία εστιάζουν κάθε φορά, σε ένα κεντρικό σημείο, μία αρχή, στη βάση της οποίας ερμηνεύουν την πραγματικότητα. Λειτουργώντας ως κοινός τόπος στην απεραντοσύνη την πνευματικής πολυγλωσσίας, η φιλοσοφία, φέρνει σε επαφή όλα τα πεδία της επιστήμης, αποδεικνύοντας μία πανάρχαια γνωσιολογική αλήθεια: την ενότητα του πνεύματος. Διαμέσου της φιλοσοφικής ανάλυσης, οι αρχές των θετικών επιστημών αποσαφηνίζονται, ώστε να τους κατανοεί ο ειδικός της θεωρίας και αντίστροφα· οι θεωρητικές αρχές ενδύονται το μανδύα της πρακτικότητας, ώστε ο θετικός επιστήμων να τις αντιλαμβάνεται ως οικείες και εφαρμόσιμες. Σε μία περαιτέρω ανάλυση, θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη φιλοσοφία ως γενίκευση, όχι όμως με την αφηρημένη σημασία του όρου που κρύβει μέσα του την αποσπασματικότητα, αλλά με την συγκεκριμένη, σαφή, λεπτομερή και καθολικά εκπαιδευτική έννοιά του. Ως εκπαιδευτική καθολικότητα, θα ορίζαμε τη δυνατότητα της φιλοσοφίας να αποκωδικοποιεί τους ειδικούς επιστημονικούς όρους, με έναν τρόπο οικείο και προσιτό για τον καθένα: έννοιες μεμονωμένες ή σε συνδυασμό που απασχολούν τη καθημερινότητά μας σε θεωρητικό, πρακτικό ή υπαρξιακό επίπεδο, διαμέσου της φιλοσοφίας προσλαμβάνον εκλαϊκευμένο, ζωντανό χαρακτήρα, αποκαλυπτικό του βάθους του νοήματός τους. Σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου η ανάγκη για αποφόρτιση των επιστημονικών αληθειών από το βάρος των ορισμών είναι συνδεδεμένη με οράματα όπως η δια βίου κατάρτιση, η ανοικτή εκπαίδευση και η ευρυμάθεια, η φιλοσοφική μεθοδολογία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Για το λόγο αυτό, το δικαίωμα του ανθρώπου στη φιλοσοφία είναι τόσο δεδομένο, όσο και η οικεία, διαρκώς εναλλασσόμενη καθημερινότητα του· είναι η πνευματική του αποζημίωση, το αντάλλαγμα, για το κουράγιο του να στέκεται σταθερά όρθιος στη δίνη της αχανούς γνώσης.

 


Χρήσιμες Πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 19:30-22:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

18:45-09:15
Έναρξη Σεμιναρίου: 19:30
Διάλειμμα - Καφές: 20:30-20:45
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 22:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 22:00-22:30
Επιμορφωτής:

 Δημήτρης Δακρότσης,

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών


Δίδακτρα:

Γενικό Κοινό: 15€, Φοιτητές: 10€,  Άνεργοι (με κάρτας ανεργίας): 10€,     Κάτοχοι Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν

Επιλέξτε να παρακολουθήσετε και τις 3 ημερίδες Φιλοσοφίας (7-10-15 Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, 25-11/15 Αποδρώντας από το σπήλαιο του Πλάτωνα και 16-12-15 Θέματα σύγχρονης Φιλοσοφίας) και μαζί το e-learning σεμινάριο "Διδακτική της Φιλοσοφίας" με συνολικά δίδακτρα 45€ έτσι ώστε να αποκτήσετε βεβαίωση 50 ωρών.


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις
 • Βεβαίωση
 • Βιβλιογραφία
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

 Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks