1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 111 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κυριακή 06-12-15: Η εικονογραφία των πουλιών στην τέχνη: Συμβολισμοί και σημασία

PDF Εκτύπωση E-mail

walter-howell-deverellΗμερίδα 

Η εικονογραφία των πουλιών στην τέχνη: Συμβολισμοί και σημασία


Περιγραφή της Ημερίδας

Η εικονογραφία είναι η περιοχή της ιστορίας τέχνης που μελετά την αναγνώριση ή ταυτοποίηση, την περιγραφή και την ερμηνεία συμβόλων και εφαρμόζεται στις εικαστικές τέχνες. 

Για παράδειγμα, ο άγιος Σεβαστιανός αποδίδεται ως μια ημίγυμνη νεαρή ανδρική μορφή που την διαπερνούν βέλη, αυτά είναι το αναγνωριστικό του, χαρακτηριστικό σύμβολο, όπως αντίστοιχα το μυροδοχείο είναι το εικονογραφικό σύμβολο της Μαρίας Μαγδαληνής. 

Επίσης, οι πεταλούδες σε πολλούς πολιτισμούς συμβολίζουν την ψυχή και ο κισσός την αθανασία ή στην μεσαιωνική τέχνη, ένας μονόκερως συμβόλιζε την αγνότητα και επομένως την Παναγία.

Ακόμη και η σύγχρονη τέχνη πολλές φορές καταφεύγει σε συμβολικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας ένα αρχαίο εικαστικό λεξιλόγιο.  Για παράδειγμα, το ‘κρανίο’ του Damien Hirst, έργο του 2007, ανήκει στην εικονογραφική κατηγορία του Memento Mori, μιας εικαστικής υπενθύμισης της θνητότητας και του πεπερασμένου της ζωής.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η αποσαφήνιση των συμβατικών εικαστικών στοιχείων και του συγκεκριμένου σημασιολογικού φορτίου του συμβόλου του πουλιού. Στην βικτωριανή τέχνη ένα πουλί στο κλουβί παραπέμπει στον ρόλο της γυναίκας ως αποκλεισμένης από κοινωνικές ελευθερίες καλής νοικοκυράς, κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση το παγώνι συμβόλιζε την αθανασία, στη δυτική θρησκευτική εικονογραφία ένα περιστέρι συμβολίζει το άγιο πνεύμα ενώ το μαύρο πουλί συμβολίζει το θάνατο.

Ανάλογα με την περίοδο και την περιοχή, τις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες, τις θρησκευτικές αντιλήψεις αλλά και το προσωπικό σύμπαν του κάθε καλλιτέχνη, το πουλί, όπως και όλα τα σύμβολα, ερμηνεύεται διαφορετικά. 

Στο γοητευτικό ταξίδι της αποσαφήνισης των έργων τέχνης, της μετάφρασης της γλώσσας τους, το πουλί αποτελεί αρχέγονο σύμβολο που συναντάται διαχρονικά και διαπολιτισμικά, αδιάκοπα. Μέσα από χαρακτηριστικά έργα με πουλιά, θα αναζητήσουμε τις εξηγήσεις πίσω από τα σύμβολα, αποδομώντας και επανασυνθέτοντας τις ιστορίες της τέχνης.Χρήσιμες πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 11:00-15:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

10:00-10:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 11:00
Διάλειμμα - Καφές: 13:00-13:30
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 15:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 15:00-15:30

Επιμορφώτρια:

Δρ. Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 15€, Φοιτητές 10€,   Άνεργοι 10€ ,

Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις  
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας. 
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ


Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks