1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 90 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τετάρτη 07/10/15: Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

PDF Εκτύπωση E-mail

Ημερίδα

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

filosofia
Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της ημερίδας:

Στο ερώτημα «τι είναι Φιλοσοφία», οι απαντήσεις είναι τόσες, όσες και οι διαστάσεις που αναδεικνύει το ίδιο το ερώτημα· και λέγοντας διαστάσεις, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες λειτουργίες αναφορικά προς τους τρόπους και τις προοπτικές αυτής της ανάδειξης.

Η πρώτη διάσταση είναι εννοιολογική: Φιλοσοφία είναι η αγάπη προς τη σοφία, δηλαδή η έμφυτη ανθρώπινη επιθυμία για αποσαφήνιση των όρων της πραγματικότητας. Η παραγωγική περιέργεια, το ενδιαφέρον για τα αισθητά -το οποίο ξεκινά από την πρωτογενή ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση-, στο πεδίο της Φιλοσοφίας ταυτίζεται με την επίσης πρωτογενή ανάγκη για γνώση: ο άνθρωπος, αντίθετα προς τα άλλα είδη, έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί το περιβάλλον του και ταυτόχρονα να θέτει τον εαυτό του ως αντικείμενο της παρατήρησής του αυτής, στην αρχή αισθητικά -διαμέσου των ερεθισμάτων που του προσφέρουν οι αισθήσεις του- και έπειτα λογικά. Η Αισθητική και η Λογική, επομένως, αποτελούν παραγωγούς γνώσεων και πάγιους τρόπους ανάδειξης της Φιλοσοφίας.

Η εξύψωση του Εγώ, ως αρχής αναζήτησης των όρων της πραγματικότητας και μέρους των Όλου που τη συνθέτουν, πέρα από τη Λογική και την Αιθσητική, αποκαλύπτει τη δεύτερη διάσταση της Φιλοσοφίας, την βαθύτερα οντολογική. Γιατί; Η πεπερασμένη φύση των αισθητικο-λογικών λειτουργιών συχνά υπερβαίνει τα όρια της εμπειρίας. Στην περίπτωση αυτή, οι βαθύτερες πτυχές του οντολογικού προβλήματος, τα υπαρξιακά ερωτήματα, μετατίθενται από τη λογική διάσταση, στη διάσταση της μεταφυσικής: ο άνθρωπος, μη μπορώντας να ερμηνεύσει λογικά όλα τα φαινόμενα, επιβεβαιώνει τις εμπειρίες του ως πίστεις. Η επιβεβαίωση των πίστεων, παρόλο που στερείται γνωσιολογικών ερεισμάτων, εντούτοις, εξαιτίας της οντολογικής προέλευσής της, αποκτά ίδια βαρύτητα με τις λογικές παραδοχές. Τα ερωτήματα που καλύπτονται με τέτοιου είδους βεβαιότητες, δεδομένου ότι προκύπτουν σε περιβάλλον συμβίωσης και εκδηλώνονται καθολικά, προσλαμβάνουν πολιτισμικό κύρος. Το πολιτισμικό κριτήριο επομένως, ως τρόπος ανάδειξης της Φιλοσοφίας, δεν αφορά μόνο σε γνώσεις, αλλά και σε πίστεις, ενώ μεθοδεύεται βάσει προδιαθέσεων.

Στην οντολογική διάσταση της Φιλοσοφίας, εδράζεται η ιδιότητά της να διαμορφώνει αρχές με κριτήριο την αλήθειά τους: οι πίστεις, τα δόγματα, αποτελούν πολιτισμικά κριτήρια διάκρισης της έννοιας του δέοντος και των ορίων των πράξεών μας με κριτήριο -για να δανειστούμε τα λόγια του Kant- τις ρυθμιστικές αρχές των βουλήσεών μας, δηλαδή τις συμπεριφορές μας: η Ηθική, εξαρτάται από ένα σύστημα αξιολογήσεων βασισμένο σε παραδεδομένες αλήθειες, έξεις και κοσμοθεωρίες. Αυτό σημαίνει ότι η Ηθική, παρόλο που δεν αντιτίθεται στη Λογική, εντούτοις αναδεικνύεται εννοιολογικά αλλά και συναισθηματικά, δηλαδή εκφραστικά.

Η Αισθητική (ως προϋπόθεση της γνώσης δια μέσου των αισθήσεων), η Λογική (εννοιολογική ανάλυση βασισμένη στα συμπεράσματα των δεδομένων των αισθήσεων), η Ηθική και η Ιστοριογραφία, αποτελούν εκφάνσεις της ίδιας αρχής: της Φιλοσοφίας. Στο μάθημα αυτό πρόκειται να αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο κάθε διάστασης και να αναλύσουμε τις αρχές, αλλά και την αποτελεσματικότητά του σύμφωνα με την αρχή του πολιτισμικού συστήματος, του μοναδικού περιβάλλοντος συστηματοποίησης και ανάδειξης των αρχών του νου.


Ο άνθρωπος από τη στιγμή που συνειδητοποιεί την ύπαρξή του, αρχίζει να φιλοσοφεί· να επεξεργάζεται με το νου τα δεδομένα της πραγματικότητας, ώστε να κατανοεί την ουσία τους. Στην ιστορία του πνεύματος, έχουν αναπτυχθεί φιλοσοφικές σχολές, τάσεις, ρεύματα, τα οποία εστιάζουν κάθε φορά, σε ένα κεντρικό σημείο, μία αρχή, στη βάση της οποίας ερμηνεύουν την πραγματικότητα. Λειτουργώντας ως κοινός τόπος στην απεραντοσύνη την πνευματικής πολυγλωσσίας, η φιλοσοφία, φέρνει σε επαφή όλα τα πεδία της επιστήμης, αποδεικνύοντας μία πανάρχαια γνωσιολογική αλήθεια: την ενότητα του πνεύματος. Διαμέσου της φιλοσοφικής ανάλυσης, οι αρχές των θετικών επιστημών αποσαφηνίζονται, ώστε να τους κατανοεί ο ειδικός της θεωρίας και αντίστροφα· οι θεωρητικές αρχές ενδύονται το μανδύα της πρακτικότητας, ώστε ο θετικός επιστήμων να τις αντιλαμβάνεται ως οικείες και εφαρμόσιμες. Σε μία περαιτέρω ανάλυση, θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη φιλοσοφία ως γενίκευση, όχι όμως με την αφηρημένη σημασία του όρου που κρύβει μέσα του την αποσπασματικότητα, αλλά με την συγκεκριμένη, σαφή, λεπτομερή και καθολικά εκπαιδευτική έννοιά του. Ως εκπαιδευτική καθολικότητα, θα ορίζαμε τη δυνατότητα της φιλοσοφίας να αποκωδικοποιεί τους ειδικούς επιστημονικούς όρους, με έναν τρόπο οικείο και προσιτό για τον καθένα: έννοιες μεμονωμένες ή σε συνδυασμό που απασχολούν τη καθημερινότητά μας σε θεωρητικό, πρακτικό ή υπαρξιακό επίπεδο, διαμέσου της φιλοσοφίας προσλαμβάνον εκλαϊκευμένο, ζωντανό χαρακτήρα, αποκαλυπτικό του βάθους του νοήματός τους. Σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου η ανάγκη για αποφόρτιση των επιστημονικών αληθειών από το βάρος των ορισμών είναι συνδεδεμένη με οράματα όπως η δια βίου κατάρτιση, η ανοικτή εκπαίδευση και η ευρυμάθεια, η φιλοσοφική μεθοδολογία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Για το λόγο αυτό, το δικαίωμα του ανθρώπου στη φιλοσοφία είναι τόσο δεδομένο, όσο και η οικεία, διαρκώς εναλλασσόμενη καθημερινότητα του· είναι η πνευματική του αποζημίωση, το αντάλλαγμα, για το κουράγιο του να στέκεται σταθερά όρθιος στη δίνη της αχανούς γνώσης.

 


Χρήσιμες Πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 19:30-22:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

18:45-09:15
Έναρξη Σεμιναρίου: 19:30
Διάλειμμα - Καφές: 20:30-20:45
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 22:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 22:00-22:30
Επιμορφωτής:

 Δημήτρης Δακρότσης,

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών


Δίδακτρα:

Γενικό Κοινό: 15€, Φοιτητές: 10€,  Άνεργοι (με κάρτας ανεργίας): 10€,     Κάτοχοι Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν

Επιλέξτε να παρακολουθήσετε και τις 3 ημερίδες Φιλοσοφίας (7-10-15 Εισαγωγή στη Φιλοσοφία, 25-11/15 Αποδρώντας από το σπήλαιο του Πλάτωνα και 16-12-15 Θέματα σύγχρονης Φιλοσοφίας) και μαζί το e-learning σεμινάριο "Διδακτική της Φιλοσοφίας" με συνολικά δίδακτρα 45€ έτσι ώστε να αποκτήσετε βεβαίωση 50 ωρών.


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις
 • Βεβαίωση
 • Βιβλιογραφία
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

 Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks