1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

Κυριακή 03-04-16: Η συμβολή της Τέχνης και του Μουσείου στη διδακτική της Ιστορίας

PDF Εκτύπωση E-mail

historyΣεμινάριο

Η συμβολή της Τέχνης και του Μουσείου στη διδακτική της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η Ιστορία της Τέχνης είναι ο κλάδος των ανθρωπιστικών σπουδών που εστιάζει στην καταγραφή και ερμηνεία, την ένταξη στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, κάθε δημιουργίας τέχνης. Κατά μια έννοια η Ιστορία της Τέχνης μελετά τις οπτικοποιημένες ιδέες και συναισθήματα, την αισθητική και την επικοινωνία του καλλιτέχνη που τους δίνει μορφή μέσω της δημιουργικής διαδικασίας της τέχνης.

Ο Αριστοτέλης είχε πει ότι η ψυχή δεν σκέπτεται χωρίς εικόνα (Περί ψυχής ΙΙΙ, 431a 14-17). Η δημιουργία εικόνων νοερά μπορεί να βοηθήσει στην απομνημόνευση και ακόμη περισσότερο η μελέτη εικόνων που έχουν ήδη φιλοτεχνηθεί, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη διδασκαλία της ιστορίας. Η αξιοποίηση της Ιστορίας της Τέχνης και η εξοικείωση των μαθητών με αυτήν, μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη όλων των στόχων, όπως αυτοί διαγράφονται στο διαθεματικό ενιαίο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών της διδασκαλίας της Ιστορίας. Ακόμη, βοηθά στην οπτικοποίηση της Ιστορίας, στο να γίνει ορατή, εύληπτη και απτή, πιο ελκυστική στα παιδιά, ενώ, παράλληλα, η χρήση εικόνων έργων τέχνης μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια της αισθητικής και της φιλοτεχνίας των μαθητών.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι εκπαιδευτικοί εξοικειώνονται με σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία προσέγγισης της Ιστορίας, όπου το μουσείο δεν παρουσιάζεται ως αποσπασματικός τόπος, αλλά αντίθετα εντάσσεται στην κατασκευή του «ιστορικού κόσμου». Με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο του μουσείου αναδεικνύεται ο ιστορικός λόγος με τις πολλές και τις διαφορετικές του διαστάσεις μέσα από συνδυασμούς στοιχείων, που ανταποκρίνεται στην τυπική ή άτυπη διαπραγμάτευση ιστορικών ταυτοτήτων. Η συστηματική διερεύνηση των μουσειακών χώρων μετασχηματίζει σκέψεις, διαμορφώνει εμπειρίες και προβάλλει κριτικά τα ιστορικά συμβάντα.

Θεματικοί άξονες του σεμιναρίου

 • Θεωρητική ανάλυση και παρουσίαση μεθοδολογικών κατευθύνσεων για την αξιοποίηση της Ιστορίας της Τέχνης
 • Παραδειγματική ανάλυση ιστορικού λόγου με βάση τις οπτικοποιημένες ιδέες και συναισθήματα, σε συνδυασμό με τις «μουσειακές παραστάσεις»
 • Πολυ-πρισματική ιστορική έρευνα με λογο-αναλυτικές και μη λογο-αναλυτικές ιστορικές προσεγγίσεις σε μουσειακούς χώρους
 • Συσχέτιση κοινωνικών ταυτοτήτων με ανάδειξη των ιστορικών σχέσεων
 • Ιστορικό περιεχόμενο και νόημα σε συγκεκριμένα γεγονότα
 • Από το έκθεμα ή τεκμήριο στο ιστορικό συμβάν ή γεγονός

Χρήσιμες πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 11:00-15:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

10:15-10:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 11:00
Διάλειμμα - Καφές: 13:00-13:30
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 15:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 15:00-16:00

Επιμορφωτές:

Συμεών Νικολιδάκης,

Φιλόλογος, MA Φιλοσοφίας,

MSc Management of  Business, Innovation & Technology, Υπ. Διδάκτωρ

και 

Δρ. Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 20€,  Φοιτητές 15€, Άνεργοι 15€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις 
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
  Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ e-mail ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Διδακτική Φιλολογικών Μαθημάτων

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks