1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 60 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τετάρτη 16/03/16: Υποσυνείδητο: Φιλοσοφική Επισκόπηση της Σκοτεινής Πλευράς του Νου μας

PDF Εκτύπωση E-mail

subconscious

Ημερίδα:

Υποσυνείδητο: Φιλοσοφική Επισκόπηση της Σκοτεινής Πλευράς του Νου μας

 

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο της ημερίδας:

Υποσυνείδητο: ο αχανής πανδέκτης του νου μας ο οποίος απορροφά απωθημένες παραστάσεις του συνειδητού και τις απελευθερώνει σε όλα τα επίπεδα της προσωπικότητάς μας.

Πρόκειται για μία "αχαρτογράφητη" περιοχή του βιολογικού μας χάρτη, δεδομένου ότι δεν εντοπίζεται ανατομικά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου και -επομένως- η λειτουργία του μας είναι γνωστή μόνο μέσα από την παρατήρηση των αποτελεσμάτων του. Θα μπορούσαμε να τονίσουμε δύο χαρακτηριστικά του υποσυνειδήτου σε σχέση με το συνειδητό:

 • τη λήθη και
 • την αμεσότητα.

Η λήθη υποδέχεται και συνοδεύει κάθε πληροφορία που εισέρχεται στο εσωτερικό του και η αμεσότητα κάθε τι που εξέρχεται από αυτό. Μιλάμε επομένως για διαδικασία μετουσίωσης, η οποία ξεκινά από το στάδιο εισόδου των πληροφοριών, μετατίθεται στο στάδιο επεξεργασίας και ολοκληρώνεται στο στάδιο της ωρίμανσης και εξωτερίκευσης.

Οι πληροφορίες που δέχεται το υποσυνείδητο μπορεί να είναι κάθε μορφής: αισθητικές, λογικές, συναισθηματικές ή σε συνδυασμό. Ωστόσο ο μηχανισμός του υποσυνειδήτου, ήδη από το στάδιο της λήθης, τις υποδέχεται ως συναισθήματα ή μάλλον, ως απόηχο συναισθημάτων, συνδεδεμένων προς το γεγονός της πρόκλησής τους. Έτσι, εφόσον ο άνθρωπος βρεθεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες που προκάλεσαν ένα γεγονός, το υποσυνείδητό του ανα-συνθέτει τις συνδεδεμένες με αυτό πληροφορίες κινούμενο αντίστροφα προς το αίτιό τους. Απαντώντας το αίτιο, το υποσυνείδητο ωθεί το συνειδητό να κινήσει διαδικασίες πράξης, να εξωτερικευτεί, προς την κατεύθυνση της αντίδρασης προς ό, τι προκάλεσε το αίτιο.Αυτό σημαίνει ότι η λήθη δεν αίρεται, ακόμη και κατά την συνειδητή πράξη της αντίδρασης.

Είναι κομμάτι της ψυχολογίας και ειδικότερα της ψυχανάλυσης, η ανάλυση του υποσυνειδήτου μας, και κομμάτι της ψυχοθεραπείας η άρση της λήθης του αιτίου, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, η είσοδός του μας έχει προκαλέσει συναισθηματικά τραύματα.

Ό, τι αφορά στη φιλοσοφία δεν είναι οι συνιστώσες των δύο ανεξάρτητων προς αυτή θεματικών αξόνων, αλλά η θεωρητική προσέγγισή τους σε περιβάλλοντα εννοιών, ιστορικών δεδομένων, συσχέτισής τους με τις διαδικασίες της πρακτικότητας, δηλαδή της βούλησης, της σκοποθεσίας, της ηθικής και -εν γένει- του ό, τι αφοσά στις αντιδράσεις του θυμικού μας στο επίπεδο της πράξης.

Γιατί;

Μελετώντας το νου, φιλοσοφικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε κάποιο τμήμα του, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το τμήμα αυτό είναι καίριο σημείο παραγωγής συμπεριφορών. Αν μη τι άλλο -και ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου τα κενά της επιστήμης τείνει να "συμπληρώνει" η παραπληροφόρηση- είναι έργο και της φιλοσοφίας να συγκεράσει τις συνισταμένες των σοβαρών τοποθετήσεων γύρω από τη λειτουργία του νου μας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα προκειμάνου να άρει το μεταφυσικό πλαίσιο "μυστηρίου" και να μας οδηγήσει -έστω- στην κατεύθυνση της ορθής επιλογής πηγών πληροφόρησης.


Χρήσιμες Πληροφορίες:
Πόλη Διεξαγωγής: Αθήνα
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 19:30-22:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

18:45-09:15
Έναρξη Σεμιναρίου: 19:30
Διάλειμμα - Καφές: 20:30-20:45
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 22:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 22:00-22:30
Επιμορφωτής:

 Δημήτρης Δακρότσης,

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών


Δίδακτρα:

Γενικό Κοινό: 15€, Φοιτητές: 10€,  Άνεργοι (με κάρτας ανεργίας): 10€,     Κάτοχοι Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις
 • Βεβαίωση
 • Βιβλιογραφία
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

 Πληροφορίες - Εγγραφές:subconscious

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks