1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 116 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τετάρτη 01/02/17: Φιλοσοφικές Διαδρομές: Συναισθηματική Νοημοσύνη

PDF Εκτύπωση E-mail

Alexander_and_AristotleΦιλοσοφικές Διαδρομές

Συναισθηματική Νοημοσύνη:

Κριτική επεξεργασία του νεολογισμού σύμφωνα με όρους της φιλοσοφίας.

 

 

 

 

 


Πόλη: Αθήνα          Ημερομηνία:  Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2017         Ώρες: 19:00-22:00

Τόπος: Αβέρωφ 18 Περισσός Τ.Κ. 14232 (Δίπλα στο Σταθμό του ΗΣΑΠ)

Ομιλήτης: Δημήτρης Δακρότσης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

  

Το θέμα μας:

Συναισθηματική Νοημοσύνη: Κριτική επεξεργασία του νεολογισμού σύμφωνα με όρους της φιλοσοφίας.

Υπάρχουν πολλές διαδρομές αναγνώρισης των λειτουργιών του νου μας· όλες είναι θεμιτές, αρκεί να είναι θετικά προδιατεθειμένες προς ό, τι ονομάζουμε αίσθημα του κοινού λόγου. Στη σύγχρονη Δύση, ως νους ή πνεύμα, αναγνωρίζεται η κατάσταση αυτοσυνείδησης, η οποία έχει την τάση να προσλαμβάνει ενορατικά και να αποσαφηνίζει λογικά τα αισθητά, προκειμένου να τα μεταβάλλει σύμφωνα με τους σκοπούς της: ο νους κατανοεί την πραγματικότητα αισθητικά και την αποκωδικοποιεί λογικά, παράγοντας έννοιες. Το νοούν υποκείμενο, επομένως, παράγει αισθητικά και εννοιολογικά συμπεράσματα· αρχικά ως άτομο και στη συνέχεια ως μέλος ομάδας, δεδομένου ότι η επιβεβαίωση των γνώσεων διαμέσου της γενίκευσης αποτελεί μέρος της διαδικασίας κοινωνικοποίησής του. Τα δεδομένα της γνώσης, σε αισθητικό και λογικό επίπεδο, συνθέτουν την επιβεβαιωμένη εμπειρία της πραγματικότητας· ενώ μιλώντας για μεταβολή, σε σχέση με την πραγματικότητα, αναφερόμαστε σε πράξεις, δηλαδή σε εφαρμοσμένους σκοπούς, σύμφωνα με τις βουλήσεις. Ποιους σκοπούς; Μόνο όσους γεννά η λογική;

...Στη νεότερη φιλοσοφία, η λειτουργία των συναισθηματικών ελατηρίων, ως αρχής των βουλήσεών μας, προσδιορίστηκε από τον David Hume. Παρατηρώντας τις αλληλεπιδράσεις σε επίπεδο κοινωνικών σχέσεων, ο Hume διέκρινε την ύπαρξη μιας κοινής θυμικής αντίδρασης, η οποία εκδηλώνεται ως ενσυναίσθηση. Ειδικότερα, ο Σκώτος φιλόσοφος διατύπωσε, ότι όλοι μας έχουμε έμφυτη την τάση να αναγνωρίζουμε και να προσλαμβάνουμε τα συναισθήματα των συνανθρώπων μας, ακόμη και αν δεν έχουμε βιωματική εμπειρία των γεγονότων που τα έχουν προκαλέσει. Η συμπάθεια (empathy), όπως ονόμασε ο Hume αυτή τη λειτουργία, αποτελεί ενορατικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και -κατ’ επέκταση- συναισθηματικό μεταφορέα εμπειριών, ο οποίος δεν έχει χρήζει λογικής ανάλυσης, παρά μόνο προ-λογικής επιβεβαίωσης. Το προ-λογικό, επομένως, δεν αποκλείει τη λογική· αντίθετα, τοποθετείται δίπλα της, δεδομένου ότι κάθε ενορατική βεβαιότητα μπορεί να αναλυθεί και διασκεπτικά.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο συνδέεται η χιουμιανή συμπάθεια, με τη βούληση: η συμπάθεια εκδηλώνεται μέσα σε ένα μοιραζόμενο πεδίο ψυχολογικού περιεχομένου, που συνδέει τις εμπειρίες με τα συναισθήματα και αντίστροφα: τα συναισθήματα προσλαμβάνονται από το περιβάλλον των εμπειριών, επιβεβαιώνονται ψυχολογικά, και στη συνέχεια κρίνονται λογικά. Αυτή είναι η βασική επιβεβαίωση της βούλησης ως ανεξάρτητης πνευματικής δραστηριότητας: η συμπάθεια ανατροφοδοτείται από την εμπειρία εξισορροπώντας τις αντιθέσεις μεταξύ συναισθημάτων και λογικής... • Ο άνθρωπος από τη στιγμή που συνειδητοποιεί την ύπαρξή του, αρχίζει να φιλοσοφεί· να επεξεργάζεται με το νου τα δεδομένα της πραγματικότητας, ώστε να κατανοεί την ουσία τους. Στην ιστορία του πνεύματος, έχουν αναπτυχθεί φιλοσοφικές σχολές, τάσεις, ρεύματα, τα οποία εστιάζουν κάθε φορά, σε ένα κεντρικό σημείο, μία αρχή, στη βάση της οποίας ερμηνεύουν την πραγματικότητα. Λειτουργώντας ως κοινός τόπος στην απεραντοσύνη την πνευματικής πολυγλωσσίας, η φιλοσοφία, φέρνει σε επαφή όλα τα πεδία της επιστήμης, αποδεικνύοντας μία πανάρχαια γνωσιολογική αλήθεια: την ενότητα του πνεύματος. Διαμέσου της φιλοσοφικής ανάλυσης, οι αρχές των θετικών επιστημών αποσαφηνίζονται, ώστε να τους κατανοεί ο ειδικός της θεωρίας και αντίστροφα· οι θεωρητικές αρχές ενδύονται το μανδύα της πρακτικότητας, ώστε ο θετικός επιστήμων να τις αντιλαμβάνεται ως οικείες και εφαρμόσιμες. Σε μία περαιτέρω ανάλυση, θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη φιλοσοφία ως γενίκευση, όχι όμως με την αφηρημένη σημασία του όρου που κρύβει μέσα του την αποσπασματικότητα, αλλά με την συγκεκριμένη, σαφή, λεπτομερή και καθολικά εκπαιδευτική έννοιά του. Ως εκπαιδευτική καθολικότητα, θα ορίζαμε τη δυνατότητα της φιλοσοφίας να αποκωδικοποιεί τους ειδικούς επιστημονικούς όρους, με έναν τρόπο οικείο και προσιτό για τον καθένα: έννοιες μεμονωμένες ή σε συνδυασμό που απασχολούν τη καθημερινότητά μας σε θεωρητικό, πρακτικό ή υπαρξιακό επίπεδο, διαμέσου της φιλοσοφίας προσλαμβάνον εκλαϊκευμένο, ζωντανό χαρακτήρα, αποκαλυπτικό του βάθους του νοήματός τους. Σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου η ανάγκη για αποφόρτιση των επιστημονικών αληθειών από το βάρος των ορισμών είναι συνδεδεμένη με οράματα όπως η δια βίου κατάρτιση, η ανοικτή εκπαίδευση και η ευρυμάθεια, η φιλοσοφική μεθοδολογία παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Για το λόγο αυτό, το δικαίωμα του ανθρώπου στη φιλοσοφία είναι τόσο δεδομένο, όσο και η οικεία, διαρκώς εναλλασσόμενη καθημερινότητα του· είναι η πνευματική του αποζημίωση, το αντάλλαγμα, για το κουράγιο του να στέκεται σταθερά όρθιος στη δίνη της αχανούς γνώσης.

 


Χρήσιμες Πληροφορίες:

 

Ώρες προσέλευσης-Παραλαβή Σημειώσεων : 18:30-19:45

Έναρξη Ημερίδας: 19:00     Ολοκλήρωση Ημερίδας: 22:00    

Παραλαβή  βεβαιώσεων: 22:0-22:30

Δίδακτρα:

Γενικό Κοινό: 15€, Φοιτητές: 10€,  Άνεργοι (με κάρτας ανεργίας): 10€,     

Κάτοχοι Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις
 • Βεβαίωση
 • Βιβλιογραφία
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

 Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ)

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks