1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>
Έχουμε 50 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τετάρτη 22-03-17: O Σωκράτης στην Εποχή μας

PDF Εκτύπωση E-mail

Φsokratisιλοσοφικές Διαδρομές:

Ο Σωκράτης στην Εποχή μας: Διαχείριση της πραγματικότητας σύμφωνα με αποδεδειγμένα διαχρονικές  αρχές της κλασικής φιλοσοφίας

 

Όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί ο σύγχρονος Καναδός φιλόσοφος Ted Honderich,  κάθε ορθά διατυπωμένη ηθική πρόταση, πρέπει κατ' αρχήν να απαντά στο ερώτημα «ποια είναι ακριβώς η κατάσταση ευημερίας στην οποία επιθυμούμε να φτάσουμε και ποια δόση δυστυχίας μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή αν γίνει αποδεκτή ως μέσο για αυτό το σκοπό». Ωστόσο, ανατρέχοντας στο παράδειγμα του Σωκράτη, διαπιστώνουμε ότι η ευτυχία και η δυστυχία αποτελούν όρους συμβατικούς, εξαρτημένους από δύο βασικούς άξονες: τη βούληση και την ιστορικότητα. Ό, τι δεν μεταβάλλεται, σύμφωνα με τον Σωκράτη είναι η βούληση, ως δύναμη του πνεύματος· αντίθετα, η ιστορικότητα είναι συμβατή με τις εκδοχές του εκάστοτε κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Η ευημερία επομένως είναι συνάρτηση της ηθικής και της ιστορικότητας, η οποία εκδηλώνεται ως κίνηση, ως ποικιλία: μπορεί, πράγματι, να υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι συμπεριφορών, αλλά υπάρχει μία ενιαία και αδιάσπαστη ηθική, ένας και μοναδικός τρόπος διαχωρισμού του αγαθού από το κακό, ο οποίος είναι συνυφασμένος με την ανθρώπινη φύση.

Ο Σωκράτης, παρόλο που γνώριζε ότι αδικήθηκε στο επίπεδο της ατομικότητάς του, εντούτοις, σεβόμενος την ηθική ως καθολική αξία εκπορευόμενη από τους  θεσμούς της Πόλης, υπέμεινε την καταδίκη του. Πέρα από το σταθερό του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του, ο Σωκράτης, με την τελευταία πράξη της ζωής του, ανέτρεψε την πάγια αρχή υλιστικής θεώρησης της ηθικής, στα πλαίσια της φαινομενικότητας και θεμελίωσε την αξία ως ιδέα σύμφωνα με το κριτήριο του οικουμενικού αγαθού. 
   

Χρήσιμες πληροφορίες:
Τόπος: ΑΙΕ, Αβέρωφ 18 Περισσός (Δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ)
Ώρες Διεξαγωγής: 19:00-22:00

Ώρες Προσέλευσης &

Παραλαβή Φακέλου Σεμιναρίου:

18:15-18:45
Έναρξη Σεμιναρίου: 19:00
Διάλειμμα - Καφές: 20:00-20:20
Ολοκλήρωση Σεμιναρίου: 22:00
Παραλαβή Βεβαιώσεων: 22:00-22:30
Επιμορφωτής:

Δημήτρης Δακρότσης, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Δίδακτρα Σεμιναρίου

Δίδακτρα: 15€,  Φοιτητές 10€, Άνεργοι 10€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων ΑΙΕ: Δωρεάν


Παρέχονται:
 • Σημειώσεις  
 • Βιβλιογραφία
 • Βεβαίωση
 • Επιπλέον Πιστωτικές Μονάδες (3)

Τι είναι οι πιστωτικές μονάδες;

Από τον Ιανουάριο του 2013 το Ανοικτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, καθιερώνει μια ακόμα παροχή για όλους όσους συμμετέχουν στα δια ζώσης σεμινάρια και τις Ημερίδες.

Κάθε σεμινάριο, εκτός από τις σημειώσεις σε έντυπη μορφή, το εκπαιδευτικό υλικό και την έκπτωση στην αγορά των βιβλίων, θα προσφέρει συγκεκριμένες πιστωτικές μονάδες, τις οποίες μπορείτε να εξαργυρώνετε σε εκπαιδευτικές υπηρεσίες ως εξής:

 • Με τη συγκέντρωση 10 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα δια ζώσης, σεμινάριο ή ημερίδα της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 20 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα e-learning, σεμινάριο της επιλογής σας.
 • Με τη συγκέντρωση 50 πιστωτικών μονάδων, επιλέγετε και παρακολουθείτε, εντελώς δωρεάν, ένα ταχύρρυθμο e-learning πρόγραμμα της επιλογής σας.


Επικοινωνία

Πληροφορίες - Εγγραφές:

 • Τηλέφωνα:  210-3846930
 • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 • sms: 698 68 09 035 (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Είσοδος e-learning

Περιοδικό e-merologio

  
Το ΑΙΕ στα social NetworksΤο ΑΙΕ στα social Networks