- Εξ ολοκλήρου E-learning Σεμινάριο
- Σύγχρονη Εκπαίδευση (live streaming)
- Ημερομηνία Διεξαγωγής:
- Σάββατο 18 Μαΐου 2024 (10:00-14:00)
- Δίδακτρα: 30€, Κάτοχοι Ετήσιας Κάρτας Σεμιναρίων του ΑΙΕ: Δωρεάν
- Παρέχονται: Σημειώσεις - Βιβλιογραφία - Βεβαίωση Παρακολούθησης
- Συγγραφέας Εκπαιδευτικού Υλικού-Επιμορφώτρια: Αικατερίνη Δεληκωνσταντινίδου, Φιλόλογος, Θεατρολόγος (Postdoc, PhD, MEd, MA, BA)
H Αικατερίνη Δεληκωνσταντινίδου έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στις θεατρικές σπουδές, με ειδίκευση στο αγγλόφωνο θέατρο, από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2018. Τρία χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε μεταδιδακτορικό έργο στο αντικείμενο του ψηφιακού θεάτρου στην εκπαίδευση ενηλίκων, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως συμβασιούχος διδάσκουσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως ανεξάρτητη ερευνήτρια και δραματουργός. Διαθέτει πολυετή πείρα ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε διάφορους φορείς και ιδρύματα, και έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης, με έμφαση στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων. Μελετήματά της έχουν δημοσιευτεί σε εγχώρια και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, ενώ επίσης έχει επιμεληθεί ειδικά τεύχη ακαδημαϊκών περιοδικών. Η πρώτη της μονογραφία, με τίτλο Latinx Reception of Greek Tragic Myth: Healing (and) Radical Politics, κυκλοφορεί από τον Peter Lang το 2020. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το θέατρο (ψηφιακό, οικολογικό, εφαρμοσμένο), την πρόσληψη του μύθου, την εκπαίδευση και το ψηφιακό παράδειγμα. -------------------------------------------------------------------------------------
Λίγα λόγια για το σεμινάριο
Οι ψηφιακές τέχνες αποτελούν ένα ευρύ, διαφοροποιημένο και δυναμικά αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας και πρακτικής. Το πεδίο αυτό περιλαμβάνει σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής παραγωγής οι οποίες αξιοποιούν τεχνολογίες υλισμικής και λογισμικής φύσης, ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ψηφιακή εικαστική έκφραση,
το τηλεματικό θέατρο,
τα διαμεσικά αφηγήματα,
τα ψηφιακά κόμικ
και τα καλλιτεχνικά podcasts
είναι μόνο κάποιες από τις ποικίλες εκδηλώσεις των ψηφιακών τεχνών που κερδίζουν συνεχώς έδαφος παγκοσμίως και μας έχουν ήδη παραδώσει πλήθος εργαλείων δημιουργίας.
Πέρα από την αισθητική τους διάσταση, όμως, τα ψηφιακά καλλιτεχνικά εργαλεία βρίσκουν εφαρμογή πλέον σε σφαίρες δραστηριότητας όπως η επιχειρηματικότητα, η πολιτική και η εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι δυνατότητες που αυτά κομίζουν για έκφραση και επικοινωνία αξιοποιούνται όλο και περισσότερο στην εκπαίδευση για τις τέχνες της γλώσσας, ειδικά σε εκπαιδευτικά προγράμματα και παρεμβάσεις που αφορούν στον γλωσσικό γραμματισμό, τις ξένες γλώσσες και τη λογοτεχνία.
Το σεμινάριο στοχεύει στη γνωριμία μας με ορισμένα ψηφιακά καλλιτεχνικά εργαλεία, προσιτά και εύχρηστα, με τα οποία μπορούμε να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε την καλλιέργεια ικανοτήτων στις τέχνες της γλώσσας, αλλά και να προάγουμε ωφέλιμες πολιτισμικές ικανότητες, στάσεις και αξίες. Φιλόλογοι, διδάσκοντες ξένων γλωσσών, καθώς και όσοι προσφέρουν διδακτικό έργο στον χώρο του γλωσσικού γραμματισμού γενικότερα θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη συμπερίληψη και ενσωμάτωση αυτών των εργαλείων στις μαθησιακές εμπειρίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν, είτε εντός είτε εκτός τυπικής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, αφού κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στις ψηφιακές τέχνες και σε υφιστάμενα ψηφιακά καλλιτεχνικά εργαλεία, θα εξετάσουμε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές στρατηγικές μέσα από πρωτότυπες μελέτες περίπτωσης, θα εστιάσουμε στο πώς αυτές οι στρατηγικές μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να αξιοποιηθούν στην εκπαιδευτική πρακτική των συμμετεχόντων, και θα σχεδιάσουμε εκπαιδευτικές δράσεις βασισμένες στις ανωτέρω στρατηγικές.
Περιεχόμενα
- Εισαγωγή στις ψηφιακές τέχνες και στα ψηφιακά καλλιτεχνικά εργαλεία
- Μελέτες περίπτωσης από το διεθνές πεδίο
- Εκπαιδευτικές στρατηγικές προς αξιοποίηση στην εκπαιδευτική μας πρακτική
- Σχεδιασμός δράσεων στη βάση των υπό εξέταση στρατηγικών
-------------------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες - Εγγραφές:
www.aie.gr
[email protected]
698 68 09 035
211 75 06 446
-------------------------------------------------------------------------------------
Για να παρακολουθήσετε το σεμινάριο, είναι απαραίτητη, η δήλωση συμμετοχής, συμπληρώνοντας τη φόρμα που ακολουθεί: